VOORLICHTING

Wat is cannabis?

Hoe wordt het in je lichaam opgenomen en afgebroken? Kan je eraan verslaafd raken en wanneer ben je eraan verslaafd? Hoe kun je de risico’s van gebruik beperken? Het is een kleine greep uit de vragen die op deze pagina worden beantwoord. Naast gebruik als genotsmiddel is cannabis in gekweekte of synthetische orale formules in Nederland als medicatie verkrijgbaar voor verschillende daarvoor erkende aandoeningen, waaronder misselijkheid, braken en verlies van eetlust bij mensen met kanker of AIDS en chronische neurogene pijn.

Om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen en onze cliënten te beschermen nemen wij een aantal maatregelen.  We vragen je hiermee rekening te houden.

Cannabis

(wiet, hasj) is de generieke benaming van bestanddelen die afkomstig zijn van de hennep- of cannabisplant en bevat als belangrijkste psychoactieve bestanddeel delta-9-tetrahydrocannabinol (THC). Naast THC bevatten sommige cannabisvarianten – vooral geïmporteerde hasj – nog hogere doses van een andere cannabisachtige stof, cannabidiol (CBD), die echter zelf geen psychoactief effect sorteert, maar bij voldoende blootstelling mogelijk wel de werking van THC beïnvloedt.

GEBRUIK

Cannabis wordt meestal gerookt in sigaretten (‘joint’) of – minder vaak – een (hasj)pijp, maar kan ook gegeten worden (‘spacecake’) of gedronken (thee). Het effect treedt bij roken binnen enkele minuten op en neemt na twee tot drie uur geleidelijk af. Bij orale inname is het effect geleidelijker en minder intensief. Cannabis wordt gerekend tot de groep bewustzijn veranderende middelen (hallucinogenen). Het effect van cannabis wordt door gebruikers meestal ervaren als ontspannend, rustgevend en/of geestverruimend.

Bronnen: Brijder Verslavingszorg, Centrum Maliebaan, De Koraal Groep,Iriszorg, Jellinek, Lijn 5 OPL,
Mondriaan Zorggroep, NovadicKentron, Tactus, Kwadrant, BMC, Verslavingszorg Noord Nederland, William Schrikker Groep en
Trimbos-instituut